donderdag 19 september 2019

Hoogmoed & bloeddorst in het veilinghuis


Een bittere lach en een traan, gisteravond aan de rue du Faubourg Saint-Honoré in Parijs:


De resultaten van Piasa’s Art + Design-veiling waarin ook de met bloed besmeurde overtreksels van ÉTOILE figureerden. Check op kavel 60 voor de opbrengst – die staat er niet tussen, want: onverkocht.

Een soortgelijke kopie vond amper een jaar geleden ook geen koper. En daar was de richtprijs met € 170.000 – 200.000 zelfs de helft lager.

Was het dus hoogmoed of gekkenwerk bij het Parijse veilinghuis om met deze ÉTOILE-stroken te sturen op een richtprijs van € 300.000 – 400.000? Of dacht men heus met een paar aan Hergé toegeschreven bloeddruppels...


...de hoofdprijs binnen te kunnen hengelen?

Werp overigens vooral nog even een blik op de resultatenlijst, met name op het wonder van kavel 2:


Bij dit fraaie ‘Atelier au feuillage avec personnage’ van Sam Szafran, meester van het pastelkrijt, had het veilinghuis wél de wind in de zeilen. Richtprijs: € 120.000 – 180.000. Afgehamerd op € 604.200, bijna vier keer over de kop! Voorzichtige verklaring: de kunstenaar overleed vijf (5!) dagen geleden:


Op de foto zien we hem, op een moment décisif, aan het oor knagen van Henri Cartier-Bresson.

Trouwens, wat een prachtige naam, de geur van een oud Dupuis-album walmt me tegemoet: Sam Szafran tegen de diamantbende (ijzersterk gevolgd door: Sam Szafran en het mysterie van de Sapristi-sigaar).

En voor dit oudere werk van Szafran (L’escalier, 54 rue de Seine) was Hergé vermoedelijk als een blok gevallen:


De vader van Kuifje had niet alleen de ergste nachtmerries over het beklimmen van trappen, hij deinsde, zagen we hier eerder, er niet voor terug een doek met traptredenmotief aan de wand van zijn Studio te hangen.