Kuifje in Congo. Let op het nummer op wat tot nog toe altijd is aangeduid als een kentekenplaat: 1385. Verwijst de 85 naar 1885, het jaar waarin Congo aan Leopold II werd afgestaan, zoals een gangbare uitleg luidt? En staat 13 dan voor 1 maart, de dag waarop hiervoor werd getekend (destijds een assumptie van de onvolprezen Kuifje-vorser Jan Aarnout Boer)? Of moeten we Bertrand Portevin geloven die vorig jaar in zijn ‘Hergé de profil: Une étoile plus mystérieuse du tout’ noteerde:
...1385, ce qui se traduit en guématrie par ACHE. La feuille d'ache est caractéristique des couronnes ducales, de Brabant comme d’ailleurs.
Of… is het kentekenraadsel domweg onoplosbaar omdat het helemaal geen kenteken is?
Speurend naar oud advertentiemateriaal van Ford deed ik een opmerkelijke ontdekking. In het tweede decennium van de vorige eeuw hanteerde de onderneming jaren achtereen een vaste prijs voor haar product:
1385!
Het is beslist geen incidenteel bedrag. Als Ford de nieuwe Touring Car introduceert, blijven de vier cijfers ongewijzigd:
De prijs wordt er in talrijke advertenties (zoals hier in De Telegraaf, KLIK!) ingeramd - misschien wel zó vaak dat ‘1385’ indertijd bijna synoniem moet zijn geweest voor ‘een nieuwe Ford’.
Exit alle vér- en minder vergezochte theorieën. Tussen de documentatie van de jonge Hergé bevond zich stellig Nederlands materiaal. De Tekenaar hing vervolgens geen kenteken, maar een prijskaartje aan de T-Ford van zijn held. Een onbetaalbare grap!