maandag 24 juni 2019

Hergé: ‘You like comic strips?’


Ik had een lunchafspraak met Andy Warhol, maar het was zondag en mooi weer en het tijdreisverkeer stond weer eens muurvast op het knooppunt naar de twintigste eeuw. Na twee uur wachten in de bloedhete chronoscaaf (wie bouwt er in hemelsnaam een tijdmachine zonder fatsoenlijke airconditioning?), keerde ik bezweet en getergd huiswaarts.

‘Je roept het ook wel over jezelf af,’ zei S., die me, met toegeknepen neus, een droog overhemd aanreikte en de chronoscaaf in de achtertuin even flink liet doorwaaien.

Enfin, zo’n dag. Plaatje!


Andy Warhol, op bezoek bij Georges Remi aan de Louizalaan, 26 mei 1977. Op de achtergrond de kathedraal van Rouen (twee uit een set van vijf zeefdrukken van Roy Lichtenstein die Hergé boven het dressoir heeft gehangen).

Indertijd maakte de RTBF een reportage over de ontmoeting tussen de Kunstenaar en de Tekenaar (eenvoudig te achterhalen op het web). Een kort fragment daaruit zag ik gisteren terug in een heel andere televisieproductie - en het viel me nu pas op hoe onnavolgbaar bescheten hun gesprekje opent.

Lees even mee met de lispelende Warhol, die zich het stemmetje van Jacky Kennedy heeft aangemeten en met de giebelende Hergé (amper een week geleden is hij getrouwd met Fanny), die zijn gast voorzichtig aan het aftasten is:

Hergé: ‘You like comic strips?’
Warhol: ‘Oh yeah…’
H: ‘That’s pop art also I think… Isn’t it…?’
W: ‘Yes, that’s where I started for a ground.’
H: ‘You started?’
W: ‘Yes… No… I… I used to trace them.’
H: ‘Yes! Did you? Did you trace eh…
W: ‘Hm hm hm’
H: ‘Oh yes… I didn’t know that…’
W: ‘That’s how it all started.’
H: ‘You discovered all sorts of things.’

Maar bekijk en beluister het toch vooral ook even zelf. Dat kan HIER, rond 22 minuut 50 in deze aardige Hergé-documentaire uit 1983.

Tip: meteen na het fragment verschijnt een oude bekende in beeld:


Het is de jonge Joost Swarte die vertelt over de totstandkoming van zijn Hergé-strip waarin hij terugreist in de tijd en een vrolijk zooitje maakt van de geschiedenis.


Woensdag: een zeperd van jewelste & een bezopen smak geld.