zondag 16 juni 2019

De vreemde klerenkast van Hergé (1)


Wie is toch die geheimzinnige Karl Otto? En waarom voelt Kuifje zich in verlegenheid gebracht als zijn naam valt?

Pittige lezersvraag van tien dagen geleden – zelfs iets té pittig, de PERDU-mailbox bleef leeg als… nu ja… als het Hergé Museum op een doordeweekse dag.

Voor het juiste antwoord vissen we deze uitgave uit het stof:


Gekostumeerd oorlogsbal uit 1953 waarbij onze held in tientallen uniformen wordt gehesen:


… en, onder de ‘historische en technische leiding’ van Jacques Martin, klassieke gevechtsvliegtuigen moet aanprijzen. Soms doet hij dat in een stokstijve pose, soms zien we Kuifje in beweging.

Ook de naziconfectie uit de ontwerpstudio van Hugo Boss ligt in zijn kleedkamer:


Kuifje in Teutoonse trenchcoat – ‘madly theatrical’ schreef Kurt Vonnegut over de dresscode van het Derde Rijk.

‘Schenk er […] niet te veel aandacht aan, indien Kuifje op de plaatjes zeer verschillende uniformen draagt,’ lezen we in het voorwoord van de Nederlandse editie van het chromo-album. En ook:

De kleur van het gewaad heeft slechts een documentaire waarde. Wat telt, is het hart van de mens. En dit hart klopt ter ere van alle dapperen, voor de vrede onder alle mensen.

Amen, zei de koster, en hij deed het boek toe. Dat doen we niet. We bladeren terug naar pagina 11:


Ja, rechtsboven, die moeten we hebben:


Even inzoomen:


Voilà, onze jonge reporter met het standaardwerk ‘Flugzeuge’ van... Karl Otto! Kuifje leest de uitgave gekleed in het officiële tenue van de Hitlerjugend, zeg maar: de scouting in nazistijl. Gelukkig maar dat het imposante boekformaat de spreuk op zijn riemgesp (Blut und Ehre) onzichtbaar maakt.

De verzamelaar die een exemplaar van ‘Flugzeuge’ naast ‘German research in World War II’ op de plank wil plaatsen, moet ik teleurstellen. Auteur Karl Otto bestaat niet, net als zijn boek en zijn merkwaardige uitgever (Luftwaffen Verlag?). En als de titel al bestaan zou hebben, was de eindredacteur beslist gefusilleerd – omwille van de onvergeeflijke spelfout op het omslag: Steurmannskunst in plaats van Steuermannskunst.


Wordt vervolgd!