maandag 9 oktober 2017

Mysterie opgelost ! (Het malle album, epiloog)


Ere wie ere toekomt: het is Marcel Wilmet die, tussen de Amerikaanse bananendozen, het Mysterie van Het Verknipte Album beslissend ontrafelt – en mij dwingt mijn verlof heel even te onderbreken.

Wilmet over de knipsels uit ÎLE NOIRE waarvan online veilinghuis Catawiki zo frappant stellig de betekenis (‘werkdocument van Hergé’) beweerde te kennen:

‘Persoonlijk meenden we (…) meteen een patroon in de keuze van de geknipte tekeningetjes te ontwaren. We hadden die scènes en figuurtjes al eens eerder gezien. Waar? In ons eigen archief, met name in onze map ‘Décalcomanies – Afdrukplaatjes Tintin-Kuifje’. Drie versies vonden we ervan terug en kijk (…)’:Een werkdocument om een moderne versie van het originele album voor te bereiden? Een historisch document dat ons laat meekijken over de schouders van Hergé en ons getuige maakt van zijn perfectionisme?

Welnee, plakplaatjes…!

Enfin, voor het hele verhaal en de afbeeldingen van die andere twee versies: bezoek de opiniepagina van Art9experts.com. Daar duikt, in de laatste alinea, nog een fraaie twist op die - mille tonnerres de Brest! - het laatste restje lucht uit Catawiki’s marketingballon doet stromen.