dinsdag 17 oktober 2017

Eerst lezen, dan bieden


Persbericht van Artcurial (KLIK!) met alvast wat strooigoed uit de jaarlijkse L’univers du créateur de Tintin-veiling. Trekpleister op 18 november is dit ingekleurde origineel:


…van het omslag van de Petit Vingtième nummer 7, jaargang 1939.

Over de kasteelvloer is voortvarend een doekje gehaald, kijk die tegels eens blinken! Het veilinghuis hangt er een prijskaartje aan van minstens € 600.000. Niettemin: geen tafereel om heel erg opgewonden van te raken. Maar allicht passend bij de ingetogen PV-editie van 14 februari: de jonge lezertjes die destijds doorbladerden naar bladzijde 2 kregen prompt het paginagrote doodsbericht van paus Pius XI voor de kiezen.

Ook onder de hamer:Originelen van de eerste twee stroken van ÉTOILE (richtprijzen vanaf € 300.000), gepubliceerd in die akelige Le Soir van Horace van Offel c.s., op 20 en 21 oktober 1941. Dat zijn overigens monumentale data:


Monumentale lichtwand ter herinnering aan de beruchte Slachting van Kragujevac. Op de premièredag van ÉTOILE werd in deze Servische stad een hele generatie schooljongens door de nazi’s uit de klas gehaald en de volgende dag, 21 oktober 1941, als vergeldingsactie geliquideerd, samen met 2500 stadsgenoten.

Wat oplicht, zijn foto’s en namen, onnoemelijk veel namen:


Er zijn boeken over geschreven, films over gemaakt - en er is dat gedicht van Karel Jonckheere (Kinderen met een krekelstem) waarmee de Vlaamse dichter tot ver buiten de landsgrenzen beroemd werd:

…tussen mijn voet en de elzen muur
werden van zeven tot één
die morgen van ’41
driehonderd kinderen gemitrailleerd.

Wat ik hoor vanavond in ’t glimmende gras
komt mij niet over de lippen:
kinderen met een krekelstem
werden krekels met een kinderstem...


Ik zeg: eerst helemaal lezen, dan pas bieden.