woensdag 2 oktober 2019

De terugkeer van een oude schooier


Altijd bijzonder om een oude schooier tegen het lijf te lopen voor wiens leven je elf jaar geleden al geen stuiver meer gaf:


Links de gesigneerde SOVIETS uit de premier mille (nummer 101), op de Millon-veiling van 25 mei 2008. Mauvais état, verkocht voor € 3000, de prijs van een basis crematiepakket.

Rechts de onverwachte terugkeer van de gesigneerde SOVIETS uit de premier mille (nummer 101), op de Millon-veiling van 20 oktober 2019. Status opgehoogd tot état moyen, want: fortement restauré. Richtprijs: € 3000 – 4000.

Die restauratie stelt niet zoveel voor – en is nogal lomp uitgevoerd, met de gesigneerde en genummerde linkerpagina die er rechts is ingeplakt:


Waar hebben we dat eerder gezien?


Juist, in de kramakkele SOVIETS, nummertje 464, die in oktober 2012 onder de hamer ging.

Maar dit is knap gedaan:


Naadloos herstel van het ontbrekende ruggetje, in absoluut doorleefde staat!

Valt er verder nog iets te beleven op die veiling? Jawel, voor wie hier warm voor loopt:


Originele inkleuring voor pagina 9 van PICAROS. Uniek en ongepubliceerd, volgens het veilinghuis, omdat in een later stadium vier (4) plaatjes werden gewijzigd.

Zoek de verschillen:


Millon gooit in de promotie overigens alle remmen los: ‘Een kunstwerkje op zich, deze aquarel is onderdeel van de mythe waarin we al het talent van coloriste France Ferrari herkennen, werkend onder het precieze en nauwkeurige oog van de meester.’

En toch is de richtprijs slechts € 1500… Heel billijk, want laten we zeggen dat met PICAROS het oog van de meester allang niet meer bij de les was.