maandag 27 maart 2017

Zondenvrije paradijsmensen vallen aan !


Oefent ook gij geduld, sterkt uw harten, want de wederkomst van Kuifje is nabij:


Aankondiging uit het Weekblad van 26 maart 1952, deze week precies 65 jaar geleden. Hergé is waarlijk herrezen en hervat, na een onderbreking van negentien (19!) maanden, zijn MAAN-diptiek. Waarna de albumverzamelaars nog tot november 1954 moeten wachten op deze kennisgeving in de Nederlandse kranten:


De verwijzing naar ‘vliegende schotels’ lijkt er nogal met de haren bijgesleept, maar was toen hoogst actueel. 1954 is het jaar van de UFO-gekte, de dagbladen staan er bol van. Een greep uit de zenuwachtige krantenkoppen van die tijd:

‘Vliegende schotels boven Bolsward’ (Leeuwarder Courant), ‘Vliegende schotels ook in Nieuw-Guinea’ (Leeuwarder Courant), ‘Belgische baron zag vliegende schotels’ (Vrije Pers), ‘De vliegende schotels zijn geland!’ (Telegraaf), ‘Engelse dominee: Vliegende schotels zijn bemand!’ (Nieuwsblad van het Noorden), ‘Worden de vliegende schotels bemand door zonden-vrije paradijsmensen?’ (Ochtendblad De Nieuwsgier), ‘De vliegende schotels een collectieve psychose’ (Limburgs Dagblad), ‘Vliegende schotels toch echt?’ (Algemeen Dagblad).


Beslist spannend vind ik deze plechtige aankondiging in De Telegraaf van 30 juli 1954:


Gelooft u in vliegende schotels? Het ondubbelzinnige antwoord volgt een dag later:


En wat ziet de teleurgestelde lezer pal naast dit exclusieve interview?
Woensdag: Naar bed met Mannen op de maan!