woensdag 1 maart 2017

Het aangewakkerde verlangen (2)


En hoe werd in de naoorlogse jaren de nieuwsgierigheid naar Een Nieuw Avontuur geprikkeld? Het stijve Weekblad laat in elk geval geen ruimte voor de exuberante aankondigingen die we kennen van de Petit Vingtième.

Beslist fraai blijft natuurlijk de verwijzing naar de start van het MAAN-avontuur (maart 1950), een week vóór de publicatie:


…en op de dag zelf:


Ook de hervatting van het verhaal (in april 1952) krijgt in het voorafgaande nummer een royale aankondiging:


Nog een weekje geduld... en het Avontuur herneemt zich!

Des te opvallender (en pijnlijker!) is de behandeling van AFFAIRE TOURNESOL, in december 1954. Ditmaal géén omslag met vooraankondiging, maar slechts een minieme, eenregelige vooruitwijzing op een binnenpagina. Als je als bladenmaker de keuze hebt tussen de introductie van een nieuw en groots spionageavontuur van je titelheld en een actuele nieuwsfoto uit Middelburg:


...dan is de keuze snel gemaakt.

Een week later, bij de publicatie van de eerste aflevering, blijft het bij een nondescripte vermelding…


…in een kerstbal…

TOURNESOL loopt tot 22 februari 1956 en is goeddeels onzichtbaar: in die veertien maanden wordt er op het tijdschriftomslag één keer terloops melding van gemaakt. COKE EN STOCK is nadien eenzelfde lot beschoren.

Om een goede indruk te krijgen van het hopeloos suffe coverbeleid van het Weekblad, pakken we nr. 27 van 1958 erbij. Daarin worden onder andere Pom en Teddy aangevallen door woeste inboorlingen, dreigt Oumpah Pah vermorzeld te worden door dito bizons, moet Alex voor zijn leven vrezen in de brandende haven van Pompeï, worstelt Lambik in het heetst van de strijd met een geblokkeerd geweer en geeft Olrik opdracht om Blake om zeep te helpen.

En wat voor omslag bedenken ze in Brussel bij al die nagelbijtende spanning?


Ersatzmatrozen! Nogaspekulanten! Mislukte handelaren in tweedehands vogelmest!