maandag 6 maart 2017

Ondertussen, op de PEP-redactie


I.
Bon, laten we niet vergeten dat ook Jacobs de dupe was van het piteuze coverbeleid bij het Weekblad. Voor zijn ZWAARDVIS-avontuur mocht hij ruim twintig (!) omslagen maken, voor bijvoorbeeld ‘Het Gele Teken’ nog slechts eentje. Wat nog altijd meer is dan voor ‘Het raadsel van Atlantis’. Dat verhaal, dat van start ging in het najaar van 1955, kréég niet eens een omslag.

Twaalf jaar later, op de redactie van stripweekblad Pep, lieten ze er alsnog een covertekening bij maken:


Zien we daar kapitein Ernest Laverdure de trap bestijgen?

Het hele zaakje - inhoudelijk nogal onthullend bij de publicatie van een eerste aflevering - is ondertekend door Herson, een alias van H.G.M. (Herry) Behrens. Die naam zei me niets, maar inmiddels weet ik dat hij leerde striptekenen bij Marten Toonder en omslagen maakte voor honderden jeugd- en pulpromannetjes, waaronder tijdloze meesterwerkjes als Zoals de Zeemeeuw vliegt, Het geluk kwam langs een omweg en Waar de wind mij drijft.

II.
Overigens is het best vermakelijk om nog een paar TINTIN-omslagen van Jacobs naast de PEP-omslagen uit de jaren zestig te leggen:

Het Gele Teken, links Jacobs, rechts Jan Wesseling:


Wesseling (oud-collega van Herson bij de Toonder Studio’s) doet hier iets interessants: hij verzint beeld bij een beeldverhaal. Toch mocht hij iets wat Jacobs niet werd gegund, een tweede GELE TEKEN-omslag maken:


En zijn METEOREN-omslag vind ik alleszins sfeervol...:


III.
Deze week verschenen:


Na het spannende ‘Giftige boter bij de zwaardvis’ bedient veelschrijver Edgar Jacobs (inmiddels een ware romanfabriek met ruim tweehonderd titels op zijn naam ) zijn trouwe lezers met dit wijdlopige tussendoortje. Scherpzinnige en eigengereide held Olrik, alias Het Gele Teken, neemt het ditmaal op tegen een doorgefourneerde gangster die, in groenbelijnd nachthemd, dood en verderf zaait in de excentrieke gemeenschap van Britse papyrologen. Dun plot lijkt meer geschikt voor een stripverhaaltje, maar taalgebruik is als vanouds charmant: ‘Ha ha! Wat zeg je van mijn elektromagnetisch gordijn? Speciaal ontworpen voor opgewonden standjes als jij!’
Uitgave: De Bezige Bij, Amsterdam; 176 blz., ƒ 4,95.