maandag 27 mei 2019

Het raadsel van kavel 629


Tintin pensif / een nadenkende Kuifje:


Kavel 629 (met een richtprijs € 8.000 – 10.000) op de Millon-veiling* van zondag 16 juni.

Hergé tekende de prent op 10 december 1969, tijdens een uitzending van het RTBF-kinderprogramma ‘Feu Vert’. De houding van Kuifje, lezen we in de catalogus, ‘est reprise de la 3e vignette de la page 16 de l’épisode ‘Les Bijoux de la Castafiore’:


Wat daarmee precies wordt bedoeld, is me niet helemaal duidelijk. Had een nadenkende Georges dit onopvallende plaatje uit BIJOUX in gedachten toen hij, voor het oog van de camera, zijn tekening maakte?

De catalogus rept ook met geen woord over de opdracht: Pour Anne Poutrain. Is dat het jonge meisje dat vele jaren later de machtige rechterhand van politicus Elio Di Rupo zou worden (en die, gezien haar invloed op hem, ook wel ‘de linkerhersenhelft van Di Rupo’ werd genoemd)?

Het kavel met de duizelingwekkende getallen vormt in elk geval een mooi bruggetje naar wat hier deze middag op het programma staat. Bij wijze van pseudowetenschappelijk vertier zouden we immers vandaag onze tanden stukbijten op de symboliek van deze cijferreeks:


Gietijzeren nummerplaat op de originele ‘Tjoek-tjoek van de Karpaten’, het magnifieke werkpaard van de Roemeense C.F.F., de Calea Ferată Forestieră, dat hier eind vorige week voor het voetlicht kwam.

Een beetje liefhebber slaat meteen aan bij de afkorting C.F.F. en denkt dan toch vooral aan de Zwitserse federale spoorwegen (de Chemins de fer fédéraux suisses):


De aankomst van Kuifje en Haddock in Genève (De zaak Zonnebloem, pagina 17), met links van de hoofdingang een affiche van het Vierwoudstedenmeer, rechts eentje van Sankt Moritz. En - het valt me nu pas op - daar weer recht onder:


Wat heeft dat vraagteken te betekenen?!

En nu we het hele zaakje toch nader bekijken:


Wie is die halve gare die op het punt staat om twee keuvelende dames omver te lopen?

Maar we dwalen af (het gekende euvel van de ouder wordende kuifoloog):


764-421. Hoe en op hoeveel verschillende manieren kunnen we (delen van) deze cijferreeks herleiden naar het universum van Hergé? Antwoorden naar tintinperdu@gmail.com. De inzendtermijn is verlengd naar woensdagavond 22.30 uur.


*) KLIK! voor de catalogus