woensdag 29 mei 2019

Het gietijzeren universum van Hergé


I.
De post bracht ‘Zinnig tuig’, bundeltje uit 1971, met columns, essays en verhalen van Piet Grijs, tevens bekend als Stoker, Raoul Chapkis, Jan Eter en Battus (geboren: Hugo Brandt Corstius).
Ik verheugde me op de hernieuwde kennismaking met een kort verhaal over de nadelen van tijdreizen (‘Je kon nergens meer van op aan. Je melkboer kon ineens een paar eeuwen verderop zijn gaan wonen’), maar viel ditmaal als een blok voor het aan W.F. Hermans opgedragen juweeltje ‘De douche’.

Korte samenvatting:

Een politiek gevangene die eens in de twee weken mag douchen, ontdekt dat de afwisseling in warm en koud water niet willekeurig is, maar vooropgezet: iemand praat met hem middels het douchewater – en het communicatiemiddel is morse.

Ik zal verder niet te veel verklappen, maar in de fraaiste passage is het water woord geworden. De hoofdpersoon is inmiddels zo bedreven in het decoderen van de warm/koud-schakeringen dat hij de facto geen water meer op zijn huid voelt, maar taal.


II.
Evenzo voelt voor de bedreven kuifoloog de concrete, waarneembare en veranderlijke wereld van alledag ánders dan voor de gemiddelde kijker. Die laatste ziet hier…:


…een oude Roemeense loc met een gietijzeren plaat vol willekeurige cijfers.

De kuifoloog daarentegen ziet, zonder inspanning, de echte werkelijkheid: geen loc, maar een tsjoek-tsjoek van de Karpaten, geen nummerbord, maar… de biografie van niemand minder dan een trouwe Hergé-medewerkster!


III.
Decodeert u even mee?


C.F.F.
Lees: Coloriste France Ferrari.

Daar zit ze:


...met op de voorgrond de dame die haar heeft aangenomen, Josette Baujot.

Maar waar zit ze?

764421
Lees: 764:4+2+1. Uitkomst: 194. France Ferrari begon haar loopbaan in 1955 bij Hergé op de Avenue Louise 194! En op welke etage? Juist, 4-2+1. De derde!


Amper een jaar later verhuisde France met de Studios naar een lager nummer op de Avenue Louise én naar een hogere etage. Welke? Heel eenvoudig: 7x6x4-4-2x1. Uitkomst: 162. Avenue Louise 162! 4+2-1, vijfde etage!

Twintig jaar later werd daar, met moeite, het 23ste Kuifje-album afgeleverd.

764
Lees: 76/4, ofwel april 1976, de verschijningsdatum van PICAROS, het laatste, nieuwe door France ingekleurde Kuifje-avontuur.


421
Lees: 42+1. uitkomst: 43. France was bij verschijning van PICAROS 43 jaar oud.

Met enige weemoed kunnen we concluderen dat de volledige cijferreeks 764-421 óók Frances grafschrift is.

76-4. Uitkomst: 72. France overleed op 72-jarige leeftijd. In welk jaar? Nou, 4+2-1. In ’05. En in welke maand? 7+6-4-4+2+1. Uitkomst: 8. De achtste maand, augustus!


France Ferrari, gefotografeerd door Roger Ferrari. Rechts pagina 45 uit TOURNESOL, opgebouwd uit 24 plaatjes (7+6+4+4+2+1).

Tot besluit, én om, bij wijze van eerbetoon, in het vakgebied van de grote France Ferrari te blijven:

764421 is de hexadecimale kleurcode voor een BRUINtint. Dat zegt verder niet zo veel, maar... draai de cijferreeks om (124467) en je hebt de hexadecimale kleurcode voor een BLAUWtint.

Bruin en blauw, plusfour en trui, een heel leven en een heel universum op Roemeens gietijzer.