donderdag 23 mei 2019

Een verrassend nieuwe Hergé-verzameling


I.
Wat hebben we hier?


Le temps des doryphores. Origineel filmaffiche uit 1967, in near mint conditie, via deze aanbieder. Prijs: $ 40.00. Een verwaarloosbaar bedrag om te besteden, maar… waarom zou je?


II.
Je kunt het vocabulaire van Haddock georganiseerd wetenschappelijk aanvliegen en de hele bedoening aan bloemrijke vuilbekkerij inventariseren, classificeren en er een morfologische analyse op loslaten.

Je kunt het ruige idioom óók in tastbare vorm verzamelen; de gal van de Kapitein als, letterlijk, een daverende niche van de collectie. Veel leuker, want: het verzamelgebied is nog onontgonnen en, voor wie er oog voor heeft, het zit bomvol verrassingen. Zelfs de verwende Hergé-liefhebber komt aan zijn trekken, kijk maar eens naar deze nieuwbakken collector’s items bij Haddocks aloude verwensingen:


III.
Haddock:
‘Duizend bommen en granaten!’


Exemplaar van het Nieuw Amsterdamsch Handels- en Effectenblad, van donderdag 4 maart 1858. Vermoedelijk de eerste, herleidbare Nederlandse bron waarin deze iconische krachtterm verscheen:


Fragment uit het feuilleton ‘De Kapelmeester’. Prijs: nog niet te koop aangeboden.


IV.
Haddock:
‘Imitatie-carnavals-Mussolini!’


Extreem zeldzaam Mussolini carnavalsmasker. Ongedateerd, maar waarschijnlijk eind jaren dertig. In één koop (KLIK!) met de collaborateur Pierre Laval en de verguisde Franse staatsman Léon Blum. Prijs: € 1350,-. In goede staat (maar Blum mist een oor).


V.
Haddock:
‘Mislukte akrobaat!’


Vintage persfoto van de revaliderende Mario Wallenda, lid van de wereldberoemde acrobatenfamilie de Flying Wallendas. Mario raakte (in 1962) kreupel na een mislukte act met een menselijke piramide. Goede staat. Afmetingen: 20 x 26 cm. Prijs: $ 29.88, via eBay.


VI.
Haddock:
‘Wandelende reklame voor kachelglans!’


Insteekkaart met Belgische reclame voor Negrita kachelglans. Prijs: € 5 - 10, af en toe aangeboden op 2dehands.be.


VII.
Haddock:
‘Tsjoek-Tsjoek van de Karpaten!’


Een originele nummerplaat van de C.F.F., de Roemeense Calea Ferată Forestieră, een beroemd/beruchte smalspoorlijn door de Karpaten – afkomstig van deze imposante tsjoek-tsjoek:


Niet alleen door de absolute uniciteit kunnen we dit bord beschouwen als de Heilige Graal in de niche van Haddocks krachttermenverzameling, ook door de samenstelling van het nummer is het voor de doorgewinterde liefhebber om minimaal drie redenen onbetaalbaar.

Weet u welke? (Voor wie moeite doet: het zijn er veel meer dan drie...) Antwoorden inzenden kan tot maandagochtend 07.14 uur: tintinperdu@gmail.com. Onder de juiste oplossingen verloot ik een feestelijk consumptiepakket met zeekomkommers, vierpootaugurken, wormstekige aardperen, kolokwinten en pekelharingen.