dinsdag 14 mei 2019

Een volslagen exceptioneel kavel


I.
Toe maar, de originele omslagtekening…


… van de Petit Vingtième van donderdag 13 februari 1930:


Blikvanger en hamerstuk bij het Amerikaanse Heritage Auctions (KLIK!), dat we niet genoeg kunnen prijzen voor het afbeelden van haar stukken in (zeer) hoge resolutie:


In de kavellijst zien we ook weer de klare lijntjes van Swarte en Van den Boogaard voorbijkomen. En, nou moe, een van de 500 oblong-Guustjes die Hans Matla op 4 juli 1980 over Den Haag uitstrooide, helaas niet onbeschadigd:



II.
En als antidotum voor de gruwelijk toegetakelde kadavers die ik hier gisteren plaatste:


Kavel 241 in de Rackham-veiling*, op 19 mei in Brussel: de LICORNE uit 1946 (B1) zonder kleerscheuren.

Lees vooral hoe de omschrijving ÉTAT NEUF tekortschiet en de overtreffende trap wordt ingeruild voor een telescopische ladder:

Somptueux album dans un état totalement exceptionnel qui ravira les collectionneurs extrêmements exigeants.

Vrij vertaald: een lucullisch album in een gesteldheid welke zo volslagen exceptioneel is dat het zelfs zeer veeleisende verzamelaars zal bekoren.


III.
Dat ik op deze plek nimmer aandacht heb besteed aan de Zeer Veeleisende Verzamelaars (ZVV’ers) valt goed te verklaren: het is een gesloten gemeenschap waar ik, als Gemiddeld Veeleisend Verzamelaar, amper een voet aan de grond krijg. De enkele keer dat ik bij een ZVV’er over de vloer kwam, keek ik mijn ogen uit:


Boekenkast met de collectie van een Zeer Veeleisende Verzamelaar.

Enfin, dankzij recent onderzoek door het Platform Mentale Gezondheid van het Hergé Genootschap hebben we tegenwoordig een beter zicht op het verborgen leed achter de voordeur van de ZVV’er. De steun van een partner ontbreekt (de eisen aan een relatie zijn immers te hoog) en de (ambulante) begeleiding staat nog in de kinderschoenen.

Niettemin duikt een enkele keer een hoopvol beeld op:


Een VZVV’er (Voormalig Zeer Veeleisend Verzamelaar, rechts) vertelt zijn kersverse partner over zijn oude dwaasheden.


*) KLIK! voor een pdf van de somptueuze catalogus.