dinsdag 1 mei 2018

Dat zou ik niet doen !


Wat gebeurt hier?


Duizelig van de honger is onze held de grens met Bordurië overgestoken alwaar hij brood en wijn heeft ontfutseld aan de vijandige grenswachten.

Illustratie voor het omslag van de Petit Vingtième (22 juni 1939) waarvoor deze vluchtscène uit SCEPTRE diende als inspiratie:


Later heeft de Tekenaar zich, bij wijze van cadeauverpakking (hij schonk het origineel aan een kennis), moeite getroost om de boel netjes in te kleuren:


En precies die gift gaat komende donderdag onder de hamer bij Christie’s in Parijs (KLIK! voor de catalogus). Richtprijs: € 500.000 – 600.000. Dat is geen misselijk bedrag - sterker nog, ik vind het veel te veel voor een werkstuk met zó’n onhandig gebrek:


Stompjes!

In de grove steunkleuren op het PV-omslag zijn ze zelfs bloederig:


‘Met de klare lijn kun je heel mooi ingewikkelde beelden versimpelen, maar als je iets fout tekent zie je het meteen - je kunt niet sjoemelen. Hergé zei al: ‘Handen zijn het moeilijkst’. Als iemand geweldige decors tekent, maar de handen staan niet goed, vind ik dat toch minder.’ *

Tip: houd de platvink tot 14 mei gesloten en bied dan (bij concurrent Sotheby’s) mee op…


…een Picasso met een vergelijkbare richtprijs: Cigare, een uniek werkje (beschilderd hout) uit 1941 én beslist een fraai artefact op het plankje met alle edities van PHARAON.


*) Interview met - hé, hij weer! - Peter van Dongen in Trouw.