maandag 6 februari 2017

Wie draaide zijn wasjes ?Hergé in zijn studio, 1975. Vergeet de albums, die kennen we nu wel. Let op de kekke lichaamshouding:


Gekanteld bekken, hangende schouder, wat is hier aan de hand? Heeft de Tekenaar recentelijk naar West Side Story gekeken of doet hij een Belmondootje? Fanny (41) heeft ’t maar getroffen met deze viriele 68-jarige!

In 1973 legde André Soupart de Tekenaar vast in dezelfde ruimte die toen, met donkere werken van Appel en Mortier aan de wand, alleszins drukkender was:


Twee jaar later zijn die doeken in hun afschuwelijke gouden lijsten dus ingeruild voor een, gok ik, Gaston Bertrand (eerste foto links) en een Jan Dibbets.* Zeker wat dat laatste werk betreft, een ommezwaai waar ik mee instem.


*) Alleen de pantalon van Hergé lijkt in die jaren onveranderd. Hoeveel wasbeurten heeft die inmiddels ondergaan? En wie draaide au fond zijn wasjes? Droogstoppel Philippe Goddin laat die belangrijke kwestie in zijn biografie onbeantwoord. Ik houd het, voorlopig, op Fanny: zij moet in elk geval hebben uitgeblonken in het scheiden van de kleuren.