maandag 21 september 2020

Elf dagen ploeteren


Raketten kan iedereen maken, maar pâté niet. Dixit Cees Nooteboom.

We zijn, waarde PERDU-lezer, nog niet helemaal klaar met de maanraket van Hergé – want hoe hoog is dat ding nou eigenlijk? De Tekenaar voegde aan het album een oersaaie pagina met het ontwerp toe (als kind verstijfde ik al bij de opengewerkte, technische tekeningen met genummerde toelichting* in de Kijk), maar rept nergens over de afmetingen.

Het ontbreekt dan weer niet aan een consensus over de geschatte hoogte, inclusief een rekensommetje op basis van de tekening rechts…


… in het Weekblad van 2 juli 1952. De nijvere Bob de Moor heeft er elf dagen op geploeterd, dit is het origineel (in groot formaat):


Exclusief onze helden linksonder, in de jeep met de uit zijn vel gesprongen Zonnebloem, tel ik bijna zeventig (70) werklieden. Het is me niet helemaal duidelijk wat ze allemaal uitvreten:


…maar laten we niet vergeten dat we in Syldavië zijn, stellig een land dat met zwendel een gunstig werkloosheidscijfer probeert te behalen. Let overigens ook op de plateaus die vanuit de lanceertorens naar de raket kunnen schuiven. In dat detail begaan uitgerekend de consciëntieuze De Moor en Hergé een uitglijder van jewelste.

Wordt vervolgd!


*) 83. Bedieningsstang voor rolroer. 100. Neuswielkast.