dinsdag 8 maart 2016

Nooit spijt van gehad


Nog meer Frans cultuurgoed:


Ideaal gezelschap voor Haddock, deze drinkebroer uit Parijs. Het is Pierre Manuel Séchan Renaud, bij elke Fransman domweg bekend als de zanger Renaud, die zijn vermogen gelijkelijk investeerde in een imposante sterkedrank- en stripcollectie. Het kostte hem uiteindelijk zijn huwelijk (de alcohol, niet de strips).

Een deel van Renauds boekjes en plaatjes gaat op 30 april bij Artcurial onder de hamer. Het topstuk is een oude bekende:


De slotpagina’s van SCEPTRE*, richtprijs € 600.000 – 800.000. De pagina daarvóór werd in maart vorig jaar bij Sotheby’s afgetikt op € 327.000, niet onaardig voor een kavel waarover het veilinghuis in eerste instantie verontschuldigend opmerkte: ‘De plaat bevat meer tekst dan normaal’.

De zanger kocht de pagina’s van de weduwe van tekenaar Le Rallic, eind jaren tachtig, voor 100.000 Franse francs, destijds een slordige vijftienduizend euro. ‘Geen moment spijt van gehad,’ bekent hij in dit prettige interview waarin hij schoontjes wordt geportretteerd als een ‘collectionneur de la vieille école’.

Enfin, let op de slapstick op de laatste pagina. Vorig jaar analyseerde ik hier de lange aanloop die Hergé nodig heeft om uit te komen bij dit natte pak:
*) Ook de pagina's 77 en 78 uit SCEPTRE zijn blikvanger op een veiling: die van TAJAN, aanstaande zaterdag in Parijs. Klik hier voor de catalogus.