maandag 21 maart 2016

De klap is verschrikkelijk


De post bracht Saint Jean Bosco van Gaston Courtois, onnozele aankoop met illustraties van Robert Rigot:


Links koorddanser Bosco van Jijé, rechts dezelfde snaak uit de tekenpen van Rigot. Over Rigot valt veel te verhalen (z’n eerste stripverhaal - Cricky et Rockey – dateert al uit begin jaren dertig, z’n laatste ademtocht uit 1998), maar mij ging het vooral om de auteur van deze devotionele kazigheid: Gaston Courtois, een van de drie oprichters van de Coeurs vaillants.

Courtois was beroepsmatig gelovig, maar niet overtuigd van het bevattingsvermogen van zijn jonge lezertjes. Zonder toestemming van de Tekenaar voegde hij in 1930 in zeven SOVIETS-afleveringen (CV 49 tot en met CV 55) verhelderende onderschriften toe aan de heldere plaatjes van Hergé:


Ja, de klap is verschrikkelijk…


…en voor wie zijn ogen niet gelooft: ‘Onze arme vriend is versuft en heeft het stuurwiel nog steeds in zijn handen’.

Enfin, Hergé protesteerde en Courtois beëindigde zijn onzalige explicatiedrang. Ook over Courtois valt wel wat meer te vertellen, maar laten we het erop houden dat hij veertig jaar later overleed, op 22 september 1970. Diezelfde dag zond de BBC voor het eerst de ‘Spanish Inquisition’-sketch van Monty Python uit. Een mogelijk verband heb ik niet kunnen ontdekken, maar het leek me niet minder het vermelden waard dan de aankoop van een onnozel boekje.