donderdag 3 maart 2016

Germaines afgrijzen


Correct antwoord op het Vraagstuk van de Week was natuurlijk: Stanley Hiller jr. Chapeau voor A la Recherche-lezer Michiel van der Veer die als enige het juiste antwoord inzond (maar helaas de inzendtermijn met twee dagen overschreed).

Hiller was een nerd die al op zijn vijftiende z’n eerste helikopter ontwierp en hier, in dit bioscoopjournaal uit 1944, als jochie van 19, zijn ‘Hiller-copter’ presenteerde:


Drie jaar later maakte hij in San Francisco een wandelingetje met zijn ook al staartloze UH-4 ‘Commuter’:


De piloot slaat zijn armen over elkaar en met het lint demonstreert Stanley hoe stabiel het toestel met de tegen elkaar in draaiende rotoren is.

Enfin, voor de hoed en de rand voldoet deze display uit het Hiller Aviation Museum in San Carlos:


Opvallend genoeg onvermeld blijft hier het exemplaar dat in 1948 gekocht werd door Hergé, als geschenk aan zijn Rosane, een meisje waarmee hij, tot afgrijzen van Germaine, een kortstondig avontuurtje beleefde.

De Tekenaar durfde het uiteindelijk niet aan om zestien huwelijksjaren op de helling te zetten en verkocht het woon-werkhelikoptertje door aan de Syldavische gezant in Brussel. Het is deze UH-4 die we, met een enkele militaire modificatie, in 1950 terugzien in Syldavië:


Drie jaar later stort het toestel onbestuurbaar neer op een mineraalwaterfabriek in Sbrodj…


… een afschuwelijke ramp waarbij onder andere drie neven van koning Muskar XII om het leven komen.