dinsdag 1 maart 2016

Een lesbisch uniform


En nu we toch de paarden van stal halen:


Archibald Haddock, flink vermogend na het RACKHAM-avontuur, kiest paardrijden als hobby die bij zijn nieuwe status past. Hij heeft zich óók een nieuwe outfit aangemeten én, zoals we in het laatste plaatje bemerken, een oogglas – een monocle.

Over die monocle stuurde een A la Recherche-lezer me een fenomenale beschouwing (waarover later meer). Nu eerst:


Jaren twintig, vorige eeuw. Bar Club Le Monocle in Parijs – ‘one of the first, and certainly the most famous of lesbian nightclubs’.

Wist de brave Georges dat al in zijn jonge jaren de gedateerde mononcle door vrouwen werd gedragen als uiting van hun seksuele voorkeur? (De schrijfster Colette noemde het oogglas zelfs ‘niet minder dan een lesbisch uniform’…)

Blijven we nog even hangen in het vrolijk-vunzige Le Monocle - en kijk eens wie we daar hebben, op een beroemde foto van Georges Brassaï:


De dame rechts is niemand minder dan Violette Morris, voormalig jeugdkampioen in boksen, zwemmen, voetbal en hardlopen, die bovendien excelleerde in waterpolo, gewichtheffen, discuswerpen en speerwerpen. Later werd ze ook een verdienstelijk autocoureur, hier een tikkeltje charmanter geportretteerd…


… dan hier…


…maar in beide gevallen dringt het beeld van onze keurige held Kuifje in zijn SOVIETS-racewagen zich op.

Overigens liep het niet goed af met Violette die voor en tijdens de oorlog onder één hoedje speelde met de nazi’s. Op 26 april 1944 (Hergé lijdt op dat moment aan voorhoofdsholteonsteking, een ooraandoening en griep en is amper in staat om te werken) wordt ze in haar auto door Franse verzetslieden met kogels doorzeefd. Of ze op dat tragische moment haar monocle droeg, is niet bekend.