woensdag 5 november 2014

Uitgesteld hoogtepunt (2)


Per mille miliardi di sabordi, zet nooit vraagtekens bij de koopwaar van een respectabel middenstander*. En durf een originele plaat uit BIJOUX geen lor te noemen:

En dat over een van de mooiste platen die wij ooit onder ogen kregen... Je zou de schouders erover kunnen ophalen als het niet een belediging was... voor de negende kunst. We hebben met die ‘P’ te doen, zo zielig. Want waar wringt het eens te meer? Bij de schatting natuurlijk: 250 tot 300.000 euro. Daar wordt ‘P’ onwel van. Dat druist in tegen zijn ‘gezond verstand’.

Eerder tegen zijn ongezonde geest volgens ons. Ondergetekende ontdekte deze plaat ruim vijf jaar geleden, samen met compagnon Thibaut Van Houte, en samen boden wij er toen net iets minder voor. Toen al. Want wat we zagen, was zo ontzettend mooi dat we wisten dat we iets unieks hadden gevonden. De plaat was helaas niet te koop... ‘P’ heeft dit kunstwerk hopelijk nooit mogen bewonderen, anders zou hij niet zo dwalen.

Deze plaat behoort tot het allerbeste dat een striptekenaar ooit heeft geschapen. Zoveel kracht in zo weinig lijnen, zoveel expressie als gevolg van zoveel werk, zoveel schetsen, zoveel streven naar perfectie. Ten bewijze hieronder één der vakjes van de plaat…… en de schets van Hergé die eraan voorafging:


De schatting in Parijs is inderdaad niet perfect, want misschien iets te laag.

Was getekend, Marcel Wilmet


*) Vraag dat maar aan de clientèle van vishandelaar Kostunrix…