vrijdag 28 november 2014

Opwaartse giebel


Mooi slotkavel op de komende Hergé-veiling van Catawiki: een van de 250 exemplaren uit de tirage de tête van VOL 714, gesigneerd en opgedragen aan France en Roger Ferrari. En omdat we elk excuus moeten aangrijpen om de verrukkelijkste der verrukkelijke inkleursters in beeld te brengen:


France zit hier, op deze klassieke opname, rechts van de Tekenaar, de blik gericht op Baudouin van den Branden de Reeth. We zien dat de secretaris de lachers op zijn hand heeft (let ook op de opwaartse giebel van Fanny, tweede van rechts, naast de vader van Georges).

Heeft de baron zojuist een flauwe grap verteld?

Wat we weten, is: het is 1956 en moppen over Hongaren zijn in dit jaar – uit de aard der omstandigheden – buitengewoon populair. We doen een gok:

Baudouin: Ok. Luister. Een Hongaar krijgt een lift van een man in een Mercedes. Hij heeft zo’n auto nog nooit gezien en vraagt waarom er een driepuntige ster op de motorkap staat.
‘Dat is mijn vizier,’ zegt de chauffeur. ‘Daarmee is het makkelijker om over voetgangers heen te rijden. Let maar eens op.’
De chauffeur rijdt nu recht op een voetganger af – en wijkt op het laatste moment uit.
‘Grapje!’ roept hij.
‘Grapje?’ zegt de Hongaar. ‘Waarom week je dan uit? Als ik het portier niet had opengegooid, had je hem gemist!’