maandag 13 oktober 2014

Etiquette voor striplezers


Omdat ik gisteren een lelijke snijwond opliep bij het trancheren van een oude haan, beperken we ons vandaag tot een greep uit de mailbox. Vraag van een modebewuste A la recherche-lezer die worstelt met de etiquette:

Hoe draagt men op informele bijeenkomsten een Kuifje-album bij zich zónder uit de toon te vallen?

Laten we eens kijken naar de bijgesloten foto:


Zo hoort het dus niet.

Verticaal gevouwen album geschoven in de binnenzak van een casual jack van ontwerper Marc Jacobs. Dat populaire high fashion-jasje heeft half cultureel Amsterdam in de kast hangen - ik ook, moet ik bekennen, dus kan ik eenvoudig illustreren waar de pijnpunten liggen.

Ten eerste: in tegenstelling tot het pochet, kent een Kuifje-album slechts één correcte wijze van vouwen:


Altijd met het omslagbeeld naar buiten.

Daarmee zijn we er nog niet, want de tweede gouden regel luidt: altijd stof in stof.


Dat wil zeggen: alleen albums dragen uit de eerste, ongekartonneerde reeks met linnen rug. Waarmee PICAROS (zie foto 2) dus is uitgesloten - iets waarover we niet al te zeer hoeven treuren.
Grofweg kunnen we dan nog onderscheid maken tussen een extraverte, wat agressievere dracht (rood linnen) en een zonniger, meer rationele dracht (geel linnen).

Tot slot nog dit:


Exemplaren van de Petit Vingtième nimmer gevouwen in de binnenzak, maar altijd aandachtig nonchalant opgerold in de linker buitenzak. Niet iedereen let even goed op deze details* en toch zijn ze van essentieel belang bij het maken van een goede indruk.

*) Daarom vinden stripbeurzen over het algemeen plaats in sport- en veehallen.