dinsdag 26 mei 2015

Quinta essentia


En hoe verging het ten slotte onze exclusieve (maar ook weer niet zo héél exclusieve) OREILLE? Het album connu à un seul exemplaire vond zaterdag een nieuwe eigenaar - voor € 57.987. Maar de verwondering mocht ik reserveren voor een andere uitkomst. Van het albumaanbod (70 Kuifje-titels) bleef ruim veertig procent onverkocht, vergeleken met vorige edities van de UNIVERS-veiling van Artcurial een ongekend hoog aantal (in 2014 vond honderd procent een koper…).

Marktverzadiging? Of een dipje waar we nog geen conclusies aan mogen verbinden?

Voor andere lollige statistiekjes moeten we naar de Hergé-veiling van Catawiki (aanstaande vrijdag) die wel heel sterk leunt op het aanbod van Alain Van Neygen. De eigenaar van de 9eme Art Gallery kiepert al enkele jaren zijn volledige verzameling in etappes op de markt en komt nu met een extra grote worp van honderd-en-één kavels. En dus:


Origineel naambord dat is losgeschroefd van de originele Studios aan de (originele) Louizalaan. Maar ook veel oude (en onverkochte) bekenden zoals deze TIBET, een van de honderd hors commerce-albums, met een dédicace van de Tekenaar voor de familie De Moor:


Vorig jaar een vaste gast op eBay, met een nimmer gerealiseerde vraagprijs van € 18.000. ‘Zeldzamer dan Tintin au Pays des Soviets,’ voegt Van Neygen er nu hoopvol aan toe. Dát album biedt hij overigens ook aan, in een wat onvormelijke ‘zéér zéér goede staat’:


Met € 22.000 is hiervoor inmiddels de reserve price bereikt. Ik zou zeggen: naar de bodem van de oceaan met die hors commerce-TIBETs en die OREILLES met zwart-wit vignet, stelletje zeekomkommers! De gesigneerde SOVIETS is nog steeds de quinta essentia van de Kuifje-verzameling, de nucleus van een volwassen collectie. Op naar de € 40.000, minstens!*


*) Met inachtneming dat het exemplaar (no. 90) een tikkeltje verdacht is. Rondom dit nummer bestaan een aantal ongesigneerde albums (de ‘lege’ no.89 werd vorig jaar geveild bij Artcurial voor € 18.000). Als koper zul je dus moeten vertrouwen op de echtheid van de krabbels van Georges/Tintin en Germaine/Milou – of vertrouwen op je intuïtie (is het pootje van Milou hier niet te beverig?).