donderdag 7 mei 2015

Een gruwelijk eindeSensationele avonturen van een kikvors – aankondiging van de derde krantenstrip die Hergé maakte met de schnabbelende boekhouder René Verhaegen (26 juli 1928).

De wekelijkse avonturen van een boomkikker en een schildpad verschenen tussen 2 augustus en 25 oktober in Le XXe Siècle en zijn een vertrouwd hors d’oevre voor de bezitters van Les Débuts d’Hergé en de Chronologie-uitgaven van die andere boekhouder: Philippe Goddin. Het is haastwerk dat, vlak voor de verschijning van het nieuwe bijvoegsel Le petit vingtième, ook nog eens snel moest worden afgerond.

In Huib van Opstals Essay RG een hilarische beschrijving van het abrupte en gruwelijke einde van dit vrolijke verhaal voor kleine lezertjes:

Aflevering tien (4 oktober 1928)– vredig gaan de schildpad en de boomkikker ’s avonds aan tafel als plotsklaps ratten met messen tussen de tanden de kajuit binnendringen!… aflevering elf – de ratten vallen aan!… Twaalf – in een (allermiserabelst getekend) gevecht worden snuiten en schedels ingeslagen, kleuren snorharen rood van het bloed, stapelen lijken zich op!… dertien (25 oktober 1928)– ratten steken de aak met benzine in lichterlaaie waarop alle beesten hun einde vinden in een voortreffelijk getekende, ontzaglijke ontploffing.


Zijn volgende explosie tekent Hergé drie maanden later - voor de allereerste aflevering van SOVIETS – en is misschien iets minder voortreffelijk: