dinsdag 12 mei 2015

Angst, schrik en afgrijzen


I.
Tip van een A la recherche-lezer: iets minder theatrale lancering van Archibald Pump...


..met de handjes stevig op het stuur doch het gezicht in afgrijzen vertrokken.

Fragment van de omslagtekening van de Petit Vingtième, 7 april 1938. Een vooraankondiging van de dood (La semaine prochaine: la fin de monsieur J.A. Pump, luidt het onderschrift) opdat het de lezertjes straks niet te veel schrik zal aanjagen.

II.


Onze held in een Amilcar (of was het nu een hybride met een snufje Bugatti en een likje Alfa Romeo?). De paradox van de figurines: ze voegen een dimensie toe en leveren expressie in. Meer beeld, minder beeldtaal - het is wachten op de kunstenaar die uit hars overtuigende bewegingsstreepjes giet.

Kavel 28 overigens, op de komende, nogal plichtmatige editie van de Univers du createur de Tintin-veiling. Wel bleef het oog nog heel even hangen op dit curiosum:


Permis de conduire italien enrichi de 4 dessins au stylo Bic représentant les portraits de Tintin, Milou, Haddock et Tournesol. Signé et réalisé en 1964 et 1965. Document intéressant et insolite.
Estimation 2 000 - 3 000 €

III.
Opdoffelende herinnering aan mijn eerste auto. Het rijbewijs kraakvers op zak. De bangigheid en de twijfel van de asfaltfeut - handen aan het stuur gekleefd. Maar de R4 Fourgonnette liet zich bepaald niet oppoken tot 248 km/u. En de angst werd een vrijheidsroes.

Nu. Ging. Het. Allemaal. Gebeuren.