dinsdag 14 april 2015

Alles is onder controle


En nog maar eens een ijzig gangsterdrama van Jean-Pierre Melville bekeken. Vooral zijn films met Alain Delon zijn, op momenten, strak gechoreografeerde studies in onderkoeld roken:Delon beheerst de archetypische mimiek van de ultra-coole roker tot in zijn vingertoppen. Weetje van de dag: Hergé doet niet voor hem onder. Kijk eens naar de stappen die de Tekenaar hier* vlot en soepel maakt…


…om uiteindelijk bij de up-down symmetrie van 5 uit te komen: peuk naar beneden, vernauwde blik scheef omhoog. De sigaret – nog onaangestoken, een belangrijk detail! – kleeft knap aan de lippen (wat vooral in 4 een intrigerend expressief beeld oplevert). Alles is onder controle, zoveel is wel duidelijk. En vanzelfsprekend is alles ook illusoir. Want hé, dit is wél de wereld van Hergé.


*) Fragmenten uit een aflevering van de Canadese televisiereeks Premier Plan, uitgezonden in 1962, opgenomen eind juni 1961 op het landgoed dat de Tekenaar dan kortelings tezamen met zijn Germaine heeft verruild voor een appartement en een bijna dertig jaar jongere ex-medewerkster.