woensdag 13 juni 2012

Il faut bien pleurer un peu!

Curieus is zeker óók kavel 359 op de eerstkomende (24 juni) veiling van Banque Dessinée: het origineel van de een-na-laatste aflevering van L’Etoile mystérieuse. Niet verknipt, want ongebruikt in het herschikte album.
Richtprijs: 80.000 - 100.000 euro.
Dat is veel geld voor drie personages onder een samenklontering van obese tekstballonnen. ‘Pièce de musée!’ snoeft het Parijse veilinghuis als vanouds in een zeer uitgebreide toelichting. Toch valt daar nog wel een weetje aan toe te voegen.

De aangeboden strook 176 verscheen op 21 mei 1942 in Le Soir, de dag waarop in Nederland de beruchte Verordnung 58 van kracht werd. Joden werden gedwongen hun kunstvoorwerpen, edelstenen, gouden, platina of zilveren voorwerpen, sieraden et cetera in te leveren. Roof ging aan moord vooraf: amper twee maanden later vertrok het eerste transport naar Auschwitz-Birkenau.

Ook Kuifje kneep er tussenuit en presenteerde op vrijdag 22 mei in Le Soir zijn tijdelijke opvolger: de nieuwe avonturen van Baron de Crac (van Jacques van Melkebeke):Enfin. Schakelen we snel over naar een onschuldig kavel op de Sotheby’s-veiling om de dag toch met fris gemoed te beginnen:Origineel omslag van de Petit Vingtième, 27 oktober 1932*.


*) Geboortedag van Sylvia Plath. Dichter. Romanschrijver. Essayist. Stak op 31-jarige leeftijd haar hoofd in de oven nadat ze het ontbijt voor haar kinderen had klaargezet. Neen, beste A la recherche-lezer, het wordt geen goede dag.