zondag 27 februari 2011

Ondertussen, in Tripoli


Nee, dan onze jonge held. Die had wel raad geweten met die zwarte huurlingen:

Uit Cokes in voorraad, en dat is niet toevallig (maar daarover dinsdag meer).

Over de zwarte figuranten in dat album valt hoegenaamd niets origineels meer te melden. En toch weet Hergé me telkens weer met zijn voortbrengselen te verbazen. Hilarisch hoogtepunt: het krantenoverzicht op pagina 60:

Duckstad-negers…

donderdag 24 februari 2011

Gewapende stilte



‘Lucky’ Ned Pepper and his gang.
Georges (r.) in zijn laatste schooljaar, 1925.


Naar True Grit waarin minstens zo overdadig werd geklessebest als in Raket naar de Maan. Weer thuis verlangde ik naar (desnoods) de gewapende stilte van een Céroux-Mousty. Maar S. had een slok te veel op en kletsmeierde met de hardnekkigheid van Serafijn Lampion. Ook een bejubelde film verzekert ons uiteindelijk niet van een geslaagde avond.

dinsdag 22 februari 2011

Snuisterijen


Onzinnige snuisterijen? mailt D. Daar hebben Hergé-handelaren toch heus het patent niet op!

Volgt een link naar de grote Spirou-veiling van Millon & Associés. Veel brave lulligheid die evengoed vrolijk stemt. De (bijna) zeventig jaar oude handdruk van Jan Kordaat lijkt me zomaar een mooi beginpunt voor een imposante Jijé-verzameling:


maandag 21 februari 2011

Geen geduld


Verkwikkend uitstapje naar P. in de Oostkaap. Zijn huis staat in een hekwerkwijk waar me aldoor en ongevraagd wordt toegevoegd hoe waarachtig men hier van het leven weet te genieten.
Het zal.

P. heeft een thuisbioscoopje met een beamer, 1500+ dvd’s en geen geduld meer om een hele film uit te zitten. We kijken naar de Funeral zonder de vier Weddings, naar de apotheose van The Truman Show en naar de dwaas coole aankomst van de bankovervallers tijdens de begintitels van Un Flic.
Waar ik aan denk is het jochie dat ooit twee stripalbums bezat (waaronder De Zwarte Rotsen) die hij keer op keer en van kaft tot kaft herlas.
Maar die herinnering is verjaard.
Ik besluit daar niet over te schrijven.
We moeten de week niet willen binnenvallen door een open deur.

donderdag 10 februari 2011

De avonden



Bij de foto van Georges en Germaine aan de Vlaamse kust (1948) had een aantal A la recherche-volgers een heel andere associatie.
De Blauwe Sperwer, zei u?
Frits van Egters!
In de eigen beleving of in de uitbeelding van Dick Matena.

Eén lezer schrijft dat hij vooral een gelijkenis ziet met Gerard Reve zelf, en diens vrouw Hanny: ‘Zij trouwden in datzelfde jaar, 1948. En het kostte Hanny en Gerard veel moeite om afscheid te nemen. Een beetje doorspitten levert wel meer overeenkomsten op tussen Gerard Reve en Georges Remi.’

Dat lijkt me juist in dit jaar* een uitdagend researchklusje.


*) Voor de Chinezen is 2011 het Jaar van het Konijn...



Ik vlieg er even tussenuit. Over tien dagen terug.


woensdag 9 februari 2011

Nul-kunst



Kavel 258, twee schetsvellen uit de Studios Hergé, begin jaren vijftig. Bevatten rookaroma en sporen van vijlsel afkomstig van een Gillot’s Inqueduct-pennetje. Volgens Philippe Goddin (zie bijgeleverde authenticiteitverklaring) ‘het ondubbelzinnige bewijs dat Hergé zich op zeker moment boven het papier heeft bevonden’.
Erg goede staat.
Richtprijs: 300 - 400 euro.

Enfin. Een stout staaltje nul-kunst dat, uiteindelijk gebundeld, niet zal misstaan in de traditie van de blanco boeken. Die zijn er, schreef Gerrit Komrij*, door de eeuwen geweest…

‘…met titels als Het Boek van Niets en Herinneringen van een lijder aan geheugenverlies. Onlangs zag ik in een boekhandel een werkje Was spricht gegen Homosexualität? dat geheel uit witte pagina's bestond. De achterflap vermeldde nog fijntjes: derde, geheel herziene en uitgebreide druk.’

*) Gerrit Komrij, Verzonken boeken (pag. 115)

dinsdag 8 februari 2011

Geen enkele toekomst



Krabbels van Hergé, gemaakt op 8 juni 1954, iets na 15.00 uur, op de achterzijde van de agenda van een redactievergadering.

‘Goh, en in goede staat?’
- Nou, ik zou zelfs durven beweren: Très bon état.’
‘Waar wacht je nog op? Naar de veiling* ermee!’

*) Lot 257, veiling Banque Dessinée, 27 februari 2011. Richtprijs is 400 - 500 euro voor een setje van vijf achterkantjes.

Nota bene: de tekenaar moest in 1925 nog het contact met zijn geliefde Marie-Louise (‘Milou’) verbreken omdat haar ouders hem niet zagen zitten: ‘Het enige wat die knul kan, is tekenen op tafellakens en onderzetters. Werkelijk, hij heeft geen enkele toekomst.’

maandag 7 februari 2011

Ongelikt


A la recherche du sourire perdu. Op zoek naar de verloren glimlach van mevrouw Hergé.
De Haan aan Zee, voorjaar 1948:


Mille milliards de tonnerre de Brest, wát een teder tafereel!

Of is Germaine hier gesmolten omdat haar man zich het kapsel heeft aangemeten van de ongelikte Spirou-held De Blauwe Sperwer?

vrijdag 4 februari 2011

Ongemakkelijk


Verstikking? Evengoed heeft de arme Germaine, zoals een A la recherche-lezer over de foto van gisteren opmerkt, domweg een hekel aan al die rokers in haar huis.

Maar struin door het beeldarchief en zie: de gekwelde/ongemakkelijke blik van mevrouw Hergé lijkt net zo omnipresent als de snor van Pleksy-Gladz in Szohôd.

Dansje, november 1943:



Dansje, november 1958:



Maandag: een teder beeld.

donderdag 3 februari 2011

Die middag in Céroux-Mousty



Herenboer en landarbeider. Sinds het vorige maand verschenen Hergé côté jardin - Un Dessinateur à la Campagne (de foto komt van het omslag) op de leestafel ligt, zeurt het themamuziekje uit Bertolucci’s Novecento onophoudend door mijn hoofd.

Grazie signore Ennio Morricone per fare questa musica orribile!

Auteur Dominique Maricq (voormalig onderwijzer wiens ledikant al weer vele jaren in de archieven van Moulinsart staat) schrijft over de zuurstofrijke landerigheid van Hergé’s buitenverblijf in Waals-Brabant. De eerste afbeelding waar mijn oog op valt, is er eentje met Germaine in het middelpunt.
Zuurstof?
Verstikking.

woensdag 2 februari 2011

Wees galant!


Bon. En al die Egyptische vrouwen die hun gezicht niet lieten zien op het Tahrir-plein, kunnen nog een braaf lesje leren uit een zestig jaar oud weekblad:


Wees galant, maak plaats voor de dames! (Tintin, 21 maart 1951, pagina 12)

Overigens werd voor het netjes ingekleurde origineel twee jaar geleden 60.000 euro neergeteld, ik vermoed/vrees door zo’n typisch Franse seksist met afgestorven gevoelens en een veronachtzaamde vrouw.

dinsdag 1 februari 2011

Beursaanbieding (2)


Een antiques & arts fair met 130 standhouders waartussen zich enkele stripgalerieën hebben gewurmd… Dat kan natuurlijk niet goed gaan.
Ik bedoel: de kunstliefhebber in me beziet een losgezongen origineel uit De Scepter van Ottokar en begint te steigeren.

Kom zeg, lazer toch op met je infantiele plaatjes voor vijf ton (€ 500.000) en je speculatieve lulpraatjes dat ‘de kunst van Hergé met de Spielberg-film in het vooruitzicht alleen maar hotter zal worden’.
Hotter...
Heet is ‘Rustende Nel’ van fauvist Rik Wouters.
En een defensieve investering bovendien.

Maar goed. Er was ook nog dat jochie in me dat toevallig wél warm werd van al die eendimensionale plaatjes. Voor hem waren de onzinnige Hergé-snuisterijtjes van de 9th Art Gallery hoogst vermakelijk:



Tintin, carte représentant Tintin & Milou de retour de leurs aventures en Amérique. Carte signée en impression Tintin et Milou. Cette carte est la plus rare de trois cartes commémoratif des retours de voyages de Tintin: Russie et Congo. Excellente état. Euro 4000.


Jacques Tardi. Amusant dessin dédicace représentant le professeur Tournesol bien à la manière de Tardi. Euro 350.


Dessin original, parue dans Le Soir en 1943. Dupont et Dupond détectives est une série de 42 petites histoires écrite par Paul Kinnet et illustrée par Hergé. Euro 2500