woensdag 29 september 2010

Naar St Ives (2)


Omdat de Londense Tate er een filiaal heeft, stond een bezoek aan de Zuid-Engelse badplaats St Ives al een tijdje op mijn verlanglijst. Het kapseizen met een huurauto ontbrak daar vanzelfsprekend op, evenals het gevolgd worden door een personal raincloud*, van Londen tot Cornwall.
Aan de kust begon het ook in mijn hoofd te donderen.
Tate St Ives bleek gevuld met de softe kunst van Lily van der Stokker:


Bewonderaars noemen dit werk the antithesis of serious art en een uiting van nonshouting feminism dat desalniettemin highly provocative and subversive is. De kunstenaar is er ook onbehoorlijk rijk mee geworden, maar ondertussen voelde ik me - tussen al die pastel getinte blijheid - een drenkeling op de negenmaandenbeurs.
Pas drie weken later klaarde het op, in (godbetert...) Woerden waar de negende kunst terloops bleek binnengedrongen op een foto-expositie.


*) Mooi is het onverzettelijke regenwolkje in de Pink Panther-cartoon Sprinkle me pink, nog mooier de nuvoletta dell'impiegato (zoiets als het ‘inktkoeliewolkje’) dat de hoofdpersoon, een schlemielige kantoorklerk, uit de Italiaanse comedy Fantozzi op vakantie vergezelt.