woensdag 11 september 2019

Het overtrekwerk van Hergé (4 en slot)


Het klassieke ÉTOILE in een moderne roman:


Originele kopie uit ‘De goede zoon’ van Rob van Essen, winnaar dit jaar van de Libris Literatuur Prijs (richtprijs € 21,99. Basisinkomen-editie zonder kaft: € 7,99).

In deze ‘autobiografische sciencefiction’ figureert ook nog een fictief Kuifje-album (‘De geheimzinnige schedel’) als de meest logische accommodatie voor een wonderlijk verhaal (lees: een onnavolgbare gedachtekronkel van de hoofdpersoon) over kunstdiefstal – niet over diefstal van kunstwerken, maar over diefstal van de kunst zelf.*

Bovendien stuitert er een hardnekkige onomatopee - BZZT, BZZZT of zelfs BZZZZT - over de pagina's. Daarbij kun je aan Don Martins uitmuntende ‘One evening in a hospital room’ denken...


... maar ik meende vooral het driftige zoemen in de wespenscène uit BIJOUX te horen:


Ik zat ernaast. Geen enge herinnering dit keer, maar een vertekende: de wespen zijn niet alleen groter dan gedacht, maar ook geluidloos.


*) Toegegeven, zoals het er staat, is het tamelijk onbegrijpelijk. Maar wie de betreffende passage in het boek leest, begrijpt dat ‘De geheimzinnige schedel’ in wezen de gedroomde versie is van Kuifje en de Alfa-kunst.