dinsdag 2 december 2014

Oud en uitgescheurd


En wat Catawiki deze week óók hoopt door te sluizen:


Dit zegt het bijschrift:

Een uiterst zeldzame opdracht van Kuifje en Bobbie, gesigneerd door Hergé. Het is gemaakt op een oude albumpagina die uit het album gehaald is om het vervolgens in te lijsten.

Schatting van de veilingmeester: € 1.000 - € 1.300. Dat is het gemiddelde tarief voor een dédicace mét album, iets waarvan het ‘uiterst zeldzame’ overigens ook uiterst betwistbaar is (bij Banque Dessinée werden voor die prijs twee dagen geleden enkele exemplaren afgehamerd).

Kun je zo’n prijskaartje hangen aan een opdracht waaraan in dit geval het opgedragene (het album) ontbreekt? Waarvan de herkomst onduidelijk is (want: uit welk album gescheurd?) en waarvan je je, op basis van die ene foto, kunt afvragen of dit werkelijk een losse, oude pagina is (waar komt, om maar eens wat te noemen, die zwarte schaduw rechts dan vandaan en zien we daar niet ook de bindlijn)?

Los hiervan: jaren geleden legde ik hier al eens uit hoe simpel het is om met een aangepaste inkjetprinter en eenvoudige grafische software zelf albums van een signatuur en eventueel een boodschap te voorzien, inclusief de typische purperen gloed die bij een handgeschreven tekst hoort. Zelfs een doubletloep haalt dan in veel gevallen de twijfel niet weg.
Het aanpassen van de printer (technisch ingewikkeld) is onnodig als de dédicace op een losse pagina moet geplaatst. Dat maakt van ‘losse, oude albumpagina’s met een opdracht’ bij voorbaat een suspect kavel waaraan je noch als veilinghuis noch als koper je vingers zou moeten willen branden.