dinsdag 22 mei 2018

Dit is de grootste tintinologische vondst van 2018


Waarmee scheurt professor Mortimer hier het hoekje om?



Afbeelding uit: Het geheim van de grote piramide.

Het is de Austin A70 Hampshire – onpopulair autootje uit 1948 dat in 1950 alweer werd vervangen door de A70 Heresford. Niet zo interessant allemaal. Wat wél leuk is:


Een gepersonaliseerde versie van de A70 in de laatste Mad Max-film – vanzelfsprekend veel te wild voor onze professor. Ik kom er zo op terug.

Maar eerst:

Hoeveel tekstblokken heeft Hergé nodig om, in dezelfde verschijningsperiode van Jacobs’ ‘Het geheim van de grote piramide’, zijn complexe maanavontuur te vertellen?

Een Vraag van de Week die nog onbeantwoord is. We weten dat Jacobs geen maat kon houden – hij produceerde zelfs pagina’s waarop hij op elk prentje elke handeling binnenskaders benoemt:


Hier in de herziene inkleuring van Philippe Biermé en Luce Daniels.

Enfin, het correcte antwoord luidt:

Waar Jacobs 289 (deel 1) en zelfs 404 (deel 2) tekstblokken vult om zijn Egyptische avontuur te kunnen vertellen, blijkt Hergé (in de albumuitgave) niet meer dan respectievelijk 36 (deel 1) en 26 (deel twee) tekstblokken in te zetten.

Het is dit cijfermateriaal dat me op het pad zette naar (sans modestie et sans orgueil!) misschien wel de grootste tintinologische ontdekking van 2018:

De inhoud van alle tekstblokken uit het Maan-avontuur van Hergé passen in 1 (één) tekstballon uit het Piramide-avontuur van Jacobs.

En geloof het of niet, maar die ballon past dan weer in een Austin A70 Hampshire. Kijk maar:


Sterker nog: er schiet ook nog ruimte over om te adverteren!


Ik knijp er even tussenuit. Eind volgende week weer verder.