De post bracht Aux principes d’honnêteté (‘Beginselen van eerlijkheid’) uit 2018 – zonderlinge revelaties van de huidige kasteelheer van Molensloot, Nick Rodwell, waarin hij een voorschot neemt op de strijd die dezer dagen in volle hevigheid is losgebarsten.
Dit is de inzet:
Het oorspronkelijke ontwerp dat Hergé in 1936 maakte voor de eerste albumuitgave van LOTUS. Prachtig, maar indertijd door het kleurgebruik technisch te kostbaar om te drukken. Georges maakte een nieuw meesterwerkje...
... en gaf het afgewezen omslag cadeau aan Jean-Paul Casterman, zoon van zijn uitgever. De kleine dondersteen, 7 jaar oud, vouwde het op en borg het weg. Vandaar: zes vouwen!
Zicht op het uiteinde van de middenvouw:
Punt waar de eerste diagonale vouw samenkomt met de middenvouw:
Aanvang van de middenvouw met omliggende schade:
Vouwen in de pantalons van Hergé en Tchang Tchong-jen, Brussel, 1935.
Maar ik dwaal af. Lang verhaal kort: 21 november gaat het verworpen LOTUS-omslag bij Artcurial onder de hamer. Het Parijse veilinghuis gokt op een recordopbrengst van minimaal twee miljoen euro. Rodwell is woest en zette vorige week in een interview met Le Soir (KLIK!) de boel op scherp. De enige rechtmatige plek voor het werkstuk is volgens hem in het Hergé-museum in Louvain-la-Neuve. Rodwell:
‘Door de verkoop zet de familie Casterman haar geloofwaardigheid op het spel. Ongelooflijk dat dit werk in het openbaar geveild gaat worden. Ik doe een beroep op de christelijke waarden van de familie Casterman, van wie de geschiedenis persoonlijk is verbonden met de beginselen van eerlijkheid uit de bijbel, alsmede de nobele inborst van Kuifje en zijn geestelijk vader.’
De beginselen van eerlijkheid uit de bijbel, ofwel: de principes d’honnêteté. Wie Rodwells verbetenheid in deze kwestie wil begrijpen, pakt het gelijknamige boek er nog even bij:
In het ontroerende, laatste hoofdstuk schrijft de man van Fanny openhartig over de betekenis van de plooien in dit vroege werk van Hergé:
‘Zes zichtbare vouwen. 6. Het cijfer dat staat voor harmonie en liefde. Maar opgelet: om tot zes vouwen te komen, hoefde de kleine Jean-Paul slechts drie vouwbewegingen te maken. Drie is een heilig getal. In deze Lotus, bedenk ik tot tranen toe bewogen, openbaren zich de drie vaders: Abraham, Isaak en Jakob. Plus ça va, plus je suis convaincue que le hasard n'existe pas!’
Toeval bestaat niet… Dixit Nick Rodwell. Nog zestig dagen te gaan tot de veilinghamer valt, de gemiddelde draagtijd van een draadharige foxterriër. Er kan nog veel gebeuren.